![]() |
Tunteiden ymmärtämiseen ja niiden vaikutusten pohdintaan liittyvä ryhmäharjoite.
Harjoituksessa haetaan ymmärrystä ketjulle 1 Havaittu toiminta, 2 syy toiminnan takana ja 3 tunne, joka on laukaissut toiminnan.
Esimerkki: Nuori mies kaahasi mopolla tuhatta ja sataa ohi suojatien, missä oli lapsi ylittämässä katua (havaittu toiminta). Hän oli juuri kuullut että hänelle luvattu ja tärkeä asia ei toteutunut. Häntä aikuisten kielellä harmitti todella paljon! (syy toiminnan takana). Häntä raivostuttu, hän oli pettynyt ja toivoton (tunnekokemus).
Sovella aiheen käsittelyä ikäryhmä-, kulttuuri- ja aluekohtaisesti. Voit ohittaa aivoriihen ottamalla esimerkin vaikka jostain ajankohtaisesta tai yleisesti tunnetusta havaitusta toiminnasta.
Tuokion aluksi opettaja kysyy oppilailta, millainen yllättävä tilanne on sattunut kohdallesi, jossa jokin ihminen on toiminut niin, että sinulla ovat ”tunteet nousseet pintaan”? Tarkoituksena olisi löytää yhdessä aivoriihen avulla omakohtaisia konkreettisia tilanteita, joista voit saada avainsanoja seuraavaan vaiheeseen.
Pyydä oppilaita muodostamaan 2-3 henkilön pienryhmiä.
Seuraavaksi kirjoita taululle yksi havaittu tilanne (Tane heitti kiven ikkunaan), josta lähdetään rakentamaan miellekuvakarttaa. Oppilaat miettivät pienryhmässä syitä siihen, mitä tunteita tilanne nostaa pintaan tai oli esimerkkihenkilölle nostanut. Kirjoita karttaan syitä, joita oppilaat kertovat.
Tämän jälkeen valitaan taululta 2-3 syytä havaittuun toimintaan. Seuraavaksi pohditaan millaisia tunteita niihin liittyi.
Kun kartta on valmis, pyydä oppilaita pohtimaan, mitä syitä voisi olla esimerkiksi kiusaamisen, tupakoinnin tai väkivaltaisuuden takana. Lopuksi pienryhmissä keinoja, joiden avulla voisi paremmin käsitellä kyseisiä tunteita sekä keinoja, joiden avulla tunteita voidaan tasapainoisella tavalla hallita.
Harjoitus on julkaistu aikaisemmin oppaassa Camera obscura -käsikirja 2012 ja sitä on muokattu huhtikuussa 2016. Sivu on päivitetty 8.4.2016.
Camera obscura -toiminnan koordinointi ja tilaukset
Opettaja- ja ohjaajatapaamiset
Pedagoginen kehittäminen ja opettajatapaamiset
Camera obscura -tekniikan rakentaminen
Camera obscura -toiminta on Suomen YMCA:n liiton ja sen paikallisten yhteistyötahojen toimintaa.
Toiminnan tarkoituksena on edistää lasten ja nuorten mielenterveyttä ja ehkäistä päihdehaittoja.
Toiminnan rahoittaa sosiaali- ja terveysministeriö Veikkauksen tuotoilla.