![]() |
![]() |
Luettelo toimintamalleista |
Pohjustusharjoite ryhmäpaine harjoitteille.
Positiivinen "ryhmäpaine" ilmenee toisten kannustamisena ja rohkaisuna johonkin hyvään asiaa. Se ei vahingoita ketään. Ihminen tekee jotakin sellaista (kenties lähtee tekemään unelmastaan totta), mitä ei ehkä muuten uskaltaisi. Ryhmän tuki ja kannustus auttavat ihmistä luottamaan itseensä ja kykyihinsä.
Negatiivinen ryhmäpaine taas saa ihmisen tekemään tekoja, joita hän ei yksin ehkä tekisi tai haluaisi tehdä. Negatiivisen ryhmäpaineen takana oleva ryhmä häviää “tukemasta“, jos tai kun teosta jää kiinni. Ryhmä painostaa ja houkuttelee ihmistä tekemään väärin, mutta ei seiso tämän vierellä ongelmien kohdatessa. Negatiivinen ryhmäpaine saa yleensä aikaan hankaluuksia.
Opettaja kertoo ajatuksia tai esimerkkejä siitä, kuinka negatiivista ryhmäpainetta voi käsitellä:
Meillä jokaisella on oikeus omaan mielipiteeseen. Ryhmän paine voi saada meidät tekemään jopa omia periaatteitamme vastaan. Millaisissa tilanteissa sinä koet ryhmäpainetta? On hyvä opetella tapoja, miten sanoa ”ei” ryhmän asettamille vaatimuksille. Tilanne tulee usein yllättäen. Silloin ei ole aikaa miettiä toimintamalleja.
Seuraavassa on erilaisia toimintamalleja, kun joku ehdottaa sinua tekemään jotain, mitä et haluaisi tehdä:
Sinulla on oikeus kieltäytyä. Jos kaveruutenne riippuu siitä, käytättekö yhdessä esimerkiksi päihteitä, mieti onko sellainen kaveruutta. Esimerkeistä voidaan käydä keskustelua.
Harjoitus on julkaistu aikaisemmin oppaassa Camera obscura -käsikirja 2012. Sivu on päivitetty 25.8.2015.
Camera obscura -toiminnan koordinointi ja tilaukset
Camera obscura -tekniikan rakentaminen
Camera obscura -toiminta on Suomen YMCA:n liiton ja sen paikallisten yhteistyötahojen toimintaa.
Toiminnan tarkoituksena on edistää lasten ja nuorten mielenterveyttä ja ehkäistä päihdehaittoja.
Toiminnan rahoittaa sosiaali- ja terveysministeriö Veikkauksen tuotoilla.