![]() |
Suunnitelman tarkoituksena on tapahtuneen häiriön tai onnettomuuden jälkeen mahdollisimman nopeasti ja hallitusti saavuttaa tilanne, jossa fyysiset ja psyykkiset vaarat on minimoitu.
Turvallisuussuunnitelman tarkoitus
Tällä asiakirjalla Camera obscura -toiminnan järjestäjä (myöhemmin järjestäjä) pyrkii sekä ehkäisemään ei-toivottuja tapahtumia, että niiden sattuessa hallitusti ja nopeasti selvittämään ne. Tässä onnistuminen edellyttää, että järjestäjä on varautunut monella tavalla ennakkoon; koulutuksella, harjoittelulla sekä pitämällä tämän suunnitelman ajan tasalla. Tärkeää on oikea suhtautuminen vaaratilanteiden tunnistamiseen ja ehkäisyyn, jotta niiltä vältyttäisiin.
Jos tällainen epätoivottu vaaratilanne syntyy, antaa tämä suunnitelma ohjeita järjestäjille toiminnasta eri tilanteissa. Suunnitelma on kuitenkin vain apuväline ja tuki, tärkeintä on säilyttää maltti ja hyödyntää arkikokemusta.
Kun jotain on sattunut ja tilanteesta selvitty, on tapahtuneen jälkihoito tärkeää. Tämä pitää sisällään tilanteesta raportoinnin eri tahoille, tilanteesta ”oppimisen” ja turvallisuussuunnitelman päivittämisen saatujen kokemusten perusteella.
Vastuu turvallisuudesta
Camera obscura -toiminnan turvallisuudesta vastaa tapahtuman toteutussopimuksen allekirjoittanut taho (järjestäjä). Tämä suunnitelma liitetään toteuttamispaikan turvallisuussuunnitelmaan, joka sisältää mm. palo- ja pelastussuunnitelmat. Sopimuksen allekirjoittanut taho vastaa siitä, että toteuttamispaikassa ovat em. suunnitelmat ajan tasalla.
Camera obscura –tekniikan rakentamis- ja purkuaikainen turvallisuusvastuu on Suomen YMCA:n liiton (jäljempänä YMCA) työntekijällä, jonka ohjeita järjestäjä on sitoutunut noudattamaan. YMCA:n työntekijä on toiminnan turvallisuuden takaamiseksi tekniikan rakentamisen yhteydessä tarkistettava toimintaan tarkoitetut tilat. Tarvittaessa on toiminnan järjestäjälle, tilojen omistajalle tai haltijalle huomautettava epäkohdista. Tarkastettavia kohteita ovat esim. varauloskäytävät ja alkusammutustarvikkeiden olemassaolo tai niiden puuttuminen.
Turvallisuusvastaava
Toiminnan aikana järjestäjällä tulee olla nimetty turvallisuusvastaava. Turvallisuusvastaava vastaa, että toiminta on turvallista ja että ryhmä noudattaa tapahtumapaikan turvallisuussuunnitelmaa. Mikäli toiminnassa tapahtuu häiriö tai onnettomuus, tulee vastuuhenkilöiden pyrkiä estämään tai rajaamaan lähiympäristölle aiheutuvat vahingot. Ongelmatilanteissa, jotka liittyvät Camera obscura tekniikkaan, toiminnan tulee olla yhteydessä YMCA:n työntekijään.
Mahdolliset uhat
Häiriköinti voi olla tapahtuma, jossa yksi tai useampi henkilö tulee häiritsemään tapahtumaa ilman, että ihmisten turvallisuus on uhattuna. Ensisijaisesti pyritään rauhoittamaan tilanne ja saamaan häiriköivät tahot poistumaan tapahtumasta. Tämä tehdään rauhoittamalla ja puhumalle häiriköivälle henkilölle. Mikäli tämä ei auta, kutsutaan paikalle poliisi. Järjestävän tahon käyttämä väkivalta tällaisessa tilanteessa ei ole hyväksyttävää eikä se toimi hyvänä esimerkkinä lapsille ja nuorille.
Turvallisuusuhka on vakavampi häiriö, jossa ihmisen fyysinen turvallisuus on jollakin tavalla uhattuna (osallistujat, toimihenkilöt, jne.). Tällaisia uhkia voivat olla esim. vakava häiriköinti, tulipalo, kaasu- ja myrkkyvaaratilanteet. Näitä aineita saatetaan käyttää esim. rakennuksen muiden tilojen korjausten yhteydessä. Tällaisessa tilanteessa varmista aina ensin ihmisten turvallisuus. Turvallisuusvastaava tai hänen määräämä henkilö käy noutamassa ensi tilassa Camera obscuran -tekniikan sisällä olevat ihmiset. Tarvittaessa Camera obscuran -tekniikan seinät avautuvat kulmista, jolloin poistumaan päästään myös muualta kuin varsinaisista kulkuaukoista. Muut tilassa olijat evakuoidaan riittävän kauas tilasta esim. ennakkoon tiedossa olevalle kokoontumispaikalle. Kun ihmiset ovat turvassa ja apu on hälytetty, pyri poistamaan, mikäli mahdollista, uhkatekijä ja / tai minimoimaan mahdollinen vahinko.
Toimenpiteet turvallisuusuhan sattuessa
Toimenpiteet tulipalon sattuessa
Muu turvallisuusuhka voi olla tapahtumaan kohdistuva uhkaus (esim. pommiuhka), on tila jossa tapahtuma heti evakuoitava ja viranomaiset hälytettävä paikalle.
Sairaskohtauksia tai tapaturmia voi tapahtua kaikesta huolimatta. Kuitenkin tapaturmien ehkäisyyn turvallisuussuunnitelma on hyvä apuväline.
Toiminta tapaturman tai sairauskohtauksen sattuessa
Vaaratilanteessa Camera obscura -tekniikan tyhjentäminen ihmisistä
Camera obcuran toimintaa ohjaa kaksi järjestäjän toimintaan perehdytettyä henkilöä. Toiminnan ohjaajia on oltava toimintatilassa aina vähintään yksi. Camera obscuran sisällä on toiminnan aikana korkeintaan viisi ihmistä.
Vaaratilanteen uhatessa, on Camera obscura tyhjennettävä mahdollisimman nopeasti. Ohjaajat ohjeistavat sisällä olevia ihmisiä kuuluvalla äänellä ja tarvittaessa menevät hakemaan (jos vaaratilanteessa ei ole tarkoituksenmukaista toisin toimia) ihmiset pois sieltä. Camera osbcurasta pääsee pois mm. kangasseinien nurkista, joissa on saumat tai seinäkankaiden alta.
Ohjaaja saa poistua tilasta vasta kun kaikki Camera obscurassa olleet ihmiset on saatu sieltä pois, jos vaaratilanteessa ei ole tarkoituksenmukaista toisin toimia. Jos tilanne sallii, kytke tekniikan sähkö pois ottamalla sähköjohto irti pistorasiasta.
Turvallisuusjärjestys
Mikäli sattuu onnettomuus tai muu tilanne, jossa joudutaan turvautumaan turvallisuussuunnitelmaan, toimitaan seuraavasta hoito tai toimenpidejärjestyksestä, jollei paikan turvallisuusasiakirja toisin ohjeista:
Tilojen turvallisuus
Camera obscura –tekniikan tulee olla rakennettu sellaiseen tilaan, että niissä voi turvallisesti toteuttaa toimintaa. Tiloissa ei saa olla asioita, jotka vaarantavat osallistujien turvallisuuden (valaistus, vaaralliset aineet, lattian pinta, roskaa, työmaa, telineitä yms.). Turvallisuusvastaava varmistaa tämän ennen toiminnan alkamista. Tilojen kunnosta ja siisteydestä vastaa niiden omistaja, jolle on esitettävä mahdolliset huomautukset.
Kun ollaan sisätiloissa, on tärkeää, että jokainen noudattaa ko. tilan omia turvallisuussääntöjä sekä toimintaohjeita. Turvallisuusvastaavan on avustajien kanssa tutustuttava varauloskäynteihin ja harjoiteltava poistumista.
Alkusammutusvälineiden sijainti ja kunto on varmistettava. Jokaiselle tilalle on sovittava kerääntymispaikka, mikäli tätä ei ole mainittu tilan omassa turvallisuussuunnitelmassa, jonne kaikki menevät, jos rakennus joudutaan evakuoimaan.
Camera obscuran –tekniikan tarkistaminen
Ennen toiminnan päivittäistä käynnistämistä on tarkistettava silmämääräisesti ettei Camera obscuran -tekniikka ole vaurioitunut esim. ilkivallan takia. Camera obscura -tekniikan valaistus- ja ohjausjärjestelmät toimivat 24 voltin tasajännitteellä. Virtalähteet (2 kpl) sijaitsevat tekniikan ulkopuolella. Camera obscura virtalähteet on suojattu vikavirtasuojilla, jotka laukeavat automaattisesti, mikäli siihen on aihetta. Silmämääräisen tarkistuksen yhteydessä on huomioitava, että kohdevalaisimet (24V LED) eivät koske seiniin, eikä kattoon. Suojaetäisyys on noin 10 cm valaisimesta riippuen.
Tarkista ennen toiminnan käynnistämistä, että kaikki lavasteet ovat niille kuuluvilla paikoillaan.
Tilaaja ei saa avata sähkölaitteita, eikä tehdä muutoksia kytkentöihin tai päivittää laitteita. Mikäli jonkin valaisin ei toimi, voi sen tilalle asentaa varavalaisimen kalustolaatikosta. Toiminnan aikana Camera obscuraan ei saa lisätä siihen kuulumattomia valaisimia, muita sähkölaitteita, lavasteita tai vast.
Toiminnan päättyessä on Camera obscurasta kytkettävä sähköt pois päältä. Sähköt kytketään pois päältä, mikäli toiminnassa on yli 30 minuutin tauko. Camera obscuraa ei saa jättää valvomatta sen ollessa kytkettynä sähköverkkoon. Camera obscuraa voi käyttää arkisin klo 8.00–17.00 välisenä aikana (tekninen tuki) sekä iltaisin ja viikonloppuisin niin sovittaessa.
Suomen YMCA:n liiton yhteyshenkilön yhteystiedot löytyvät verkko-osoitteesta www.cameraobscura.fi.
Tiedottaminen (turvallisuusasiat)
Turvallisuus asiakirjassa mainittujen uhka- ja vaaratilanteiden, sekä niihin liittyvien toimenpiteiden tiedottamisessa toimitaan tapahtuman vastuutahon mukaisella tavalla.
Onnettomuus, uhka- ja vaaratilanteista on aina informoitava Suomen YMCA:n liiton Camera obscura -toiminnan yhteyshenkilöä, jonka tiedot on mainittu toiminnan toteuttamista koskevassa sopimuksessa.
Päivitetty 17.12.2019
![]() | Camera obscura -toiminnan turvallisuussuunnitelma 17.12.2019 |
Camera obscura -toiminnan koordinointi ja tilaukset
Camera obscura -tekniikan rakentaminen
Camera obscura -toiminta on Suomen YMCA:n liiton ja sen paikallisten yhteistyötahojen toimintaa.
Toiminnan tarkoituksena on edistää lasten ja nuorten mielenterveyttä ja ehkäistä päihdehaittoja.
Toiminnan rahoittaa sosiaali- ja terveysministeriö Veikkauksen tuotoilla.