![]() |
Toimintamallin rakenne |
Valmistautumisaineisto löytyy kokonaisuudessaan täällä pdf-tiedostona, joita voi hyödyntää esimerkiksi toimintapäivän tiimin valmentamisessa.
Mielikuvaseikkailusta vastaavan henkilön ennakkotehtävät
Yhden luokan/ryhmän aikavaraus on (20 oppilasta + opettaja) on tunti 40 minuutista kahhteen tuntiin (120min). Aikatauluun vaikuttaa henkilömäärä, siirtymisiin kuluva aika ja oppilaiden yksilötyöskentelyyn kuluva yksilökohtainen aika. Ajan tarve lasketaan seuraavan kaavan mukaisesti: varaa aikaa kolme minuuttia henkilöä kohden ja lisäksi 40-60 min per ryhmä. Eli 21 henkilön ryhmälle (joista yksi on opettaja) tulee varata aikaa (21 henkilöä x 3 minuttia / hlö) + noin 40-60 minuuttia = 80-120 minuuttia.
Alla olevan esimerkkiaikataulun mukaan ryhmä saapuu kohteeseen, johon mielikuvaseikkailu on rakennettu klo 09.00. Ryhmän vastaanottamiseen ja sen jakamiseen kahteen puoliryhmään kuluu aikaa noin viisi minuuttia. A-puoliryhmä ohjataan toimintapiste Starttiin ja B-puoliryhmä toimintapiste Parkkiin. Kummassakin toiminta alkaa klo 09.05.
A-puoliryhmällä kuluu aikaa Startti-toimintapisteessä ja mielikuvaseikkailussa yhteensä 90-105 minuuttia. Oppilaat saapuvat salin ovelle 1-3 oppilaan ryhmissä. Ensimmäinen A-puoliryhmän oppilas on todennäköisesti lähtövalmiina mielikuvaseikkailuun klo 09.15, koska opettaja on lähetetty matkaan ensimmäisenä. Klo 09.15 alkaen A-puoliryhmän oppilaat aloittavat mielikuvaseikkailun kolmen minuutin välein. Viimeinen puoliryhmän oppilas lähtee liikkeelle noin klo 09.45. Mielikuvaseikkailun kesto on noin 11 minuuttia. Viimeinen A-puoliryhmän oppilas tulee ulos mielikuvaseikkailusta noin klo 09.55. Tämän jälkeen hän aloittaa Ajatusten virta -reflektiotehtävän, johon hän käyttää aikaa viidestä viiteentoista minuuttia. Tämän jälkeen hän täyttää vielä tabletilla olevan palautteen. Oppilas palaa tämän jälkeen takaisin Starttiin. Viimeinen A-puoliryhmän oppilas poistuu salista, jossa mielikuvaseikkailu päättyy ensimmäisen puoliryhmän osalta klo 10.00-10.10.
Salissa, johon Camera obscura -mielikuvaseikkailu on rakennettu, voi olla kerralla noin kahdeksan oppilasta. Neljä heistä on mielikuvaseikkailussa ja neljä mahdollisesti kirjoittamassa Ajatusten virta -reflektiotehtävää.
Viimeisen A-puoliryhmän oppilaan lähdettyä mielikuvaseikkailuun, voivat puoliryhmät vaihtaa paikkoja. Kello on silloin noin 09.45. Jos puoliryhmien vaihto tehdään tällä tiivillä aikataululla, on Parkin ohjelman kesto noin 40 minuuttia.
B-puoliryhmä on valmiina mielikuvaseikkailuun noin klo 09.45. B-puoliryhmän oppilaita voi lähteä mielikuvaseikkailuun, vaikka salissa olisi vielä A-puoliryhmän oppilaita. A-puoliryhmän oppilaat siirtyvät mielikuvaseikkailusta suoraan Parkkiin (huomioi oppilaan opastus). Viimeinen B-puoliryhmän oppilas lähtee Startista mielikuvaseikkailuun noin klo 10.15 ja hänen osuutensa päättyy todennäköisesti klo 10.30–10.40. A-puoliryhmän ohjelman kesto Parkissa on noin (09.45-10.35) 45 minuuttia.
Kumpikin puoliryhmä on valmiina poistumaan kohteesta klo 10.35-10.45.
Aikataulun tiiviimpi (edellä kuvattu) versio
Tila | Puoliryhmä A | Puoliryhmä B |
Toimintapiste Startti | 09.05-09.40 (35 min) | 09.45-10.40 (55 min) |
Mielikuvaseikkailu ja Ajatusten virta | 09.10-10.00 (50 min) | 09.50-10.40 (50 min) |
Toimintapiste Parkki | 09.45-10.40 (55 min) | 09.05-09.40 (35 min) |
Aikataulun väljempi versio
Mikäli kummallekkin puoliryhmälle varataan aikaa niin että puoliryhmän viimeinen oppilas saapuu takaisin Starttiin, ennen kuin puoliryhmät vaihtavat paikkoja, määräytyy ohjeellinen aikataulu seuraavan taulukon mukaisesti.
Tila | Puoliryhmä A | Puoliryhmä B |
Toimintapiste Startti | 09.05-10.00 (55 min) | 10.05-11.00 (55 min) |
Mielikuvaseikkailu ja Ajatusten virta | 09.10-10.00 (50 min) | 10.10-11.00 (50 min) |
Toimintapiste Parkki | 10.05-11.00 (55 min) | 09.05-10.00 (55 min) |
Kumpikin puoliryhmä on valmiina poistumaan kohteesta klo 10.55-11.05.
Aikatauluun ryhmäkohtaisesti vaikuttavat tekijät:
Lähettäjän tehtävänä on oppilaiden ohjaus mielikuvaseikkailuun.
Hän hakee oppilaat (2–3) Startti-huoneesta. Vaihtoehtoisesti oppilaat voivat tulla odottamaan vuoroaan salin oven ulkopuolelle, josta heidät haetaan sisälle.
Lähettäjä luo rauhallisen ja turvallisen tunnelman mielikuvaseikkailun lähtötilanteeseen. Hän kohtaa oppilaan ja kertoo, että oppilas kuulee mielikuvaseikkailun tarinan ja kulkuohjeet kuulokkeista. Mielikuvaseikkailussa liikutaan huoneesta toiseen kuulokkeista kuultavan tarinan mukaan. Osallistujaa ohjataan noudatamaan äänitteen ohjeita ja miustutetaan, että hän pysähtyy jokaisessa huoneessa. Jokaisessa huoneessa on tarinan kertojan luoma mielikuvaharjoite tai -tehtävä.
Jokaisen lähtijän vuoro näkyy ohjaajalle sisäänkäynnissä olevasta valo-opasteesta. Kun sisäänmenon vihreä valo syttyy, on lähtijän vuoro. Automatiikka kertoo lähettäjälle, milloin oppilas lähetetään (vihreä valo). Noin 30 sekunttia ennen lähtöä syttyy keltainen valo, joka helpottaa lähettäjän toimintaa sekä rytmittää ryhmän aikataulua. Kun on lähdön aika, lähettäjä käynnistää kuulokkeet ja asettaa ne lähtijän päähän.
Lähettäjä huolehtii mielikuvaseikkailun tehosteena olevasta savukoneesta.
Lähettäjä vastaa myös viikkoraportin täyttämisestä.
Vastaanottaja ottaa tehtävänimikkeensä mukaisesti oppilaan vastaan, kun tämä tulee mielikuvaseikkailun uloskäynnistä. Oppilas antaa kuulokkeet vastaanottajalle, joka antaa hänelle seuraavaksi Ajatusten virta -tehtävälomakkeen.
Vastaanottaja on läsnä ja kohtaa oppilaan, mutta ei kuitenkaan katkaise oppilaan ajatuksia omilla puheillaan ennen kuin hän pääsee täyttämään reflektiotehtävää.
Vapautuneet kuulokkeet Vastaanottaja vie Lähettäjälle ja valmistautuu ottamaan seuraavan oppilaan vastaan. Pienet helisevät kulkuset kertovat vastaanottajalle, milloin seuraava oppilas saapuu viimeiseen huoneeseen. Äänestä hän voi arvioda, milloin kulkija on uloskäynnin kohdalla.
Ajatusten virta -tehtävä
Oppilas reflektoi kokemaansa lomakkeella olevien kysymyksen avulla. Oppilaalta tehtävään kuluu aikaa 5–20 minuuttia. Reflektointiin tulee oppilaalla olla riittävästi aikaa ja keskittymisrauha. Reflektiotehtävä suoritetaan samassa tilassa, mihin mielikuvaseikkailu on rakennettu. Tehtävien tekemistä valvoo Vastaanottaja. Tehtävän tuotosta oppilas hyödyntää purkutunnilla. tehtävän suoritettu Ajatusten virta -lomake laitetaan ohjaajalla olevaan kirjekuoreen. Viimeisen oppilaan jälkeen ohjaaja toimittaa paperit suljetussa kuoressa opettajalle!
Ajatusten virta -tehtävän jälkeen oppilas täyttää tabletilla olevan palautteen.
Palautteen suorittamisen jälkeen oppilas ohjataan takaisin Starttiin tai tiivin aikataulun mukaisesti A-puoliryhmän viimeiset osallistujat ohjataan mahdollisesti suoraan Parkkiin.
Camera obscura -toiminnan koordinointi ja tilaukset
Opettaja- ja ohjaajatapaamiset
Pedagoginen kehittäminen ja opettajatapaamiset
Camera obscura -tekniikan rakentaminen
Camera obscura -toiminta on Suomen YMCA:n liiton ja sen paikallisten yhteistyötahojen toimintaa.
Toiminnan tarkoituksena on edistää lasten ja nuorten mielenterveyttä ja ehkäistä päihdehaittoja.
Toiminnan rahoittaa sosiaali- ja terveysministeriö Veikkauksen tuotoilla.