![]() |
Digitaalinen toteutus Camera obscuran arvo- ja itsetuntemusohjelmasta
Alkuvuonna 2020, koronapandemian alettua, aloimme etsiä Camera obscura -toimintamalliin uusia tapoja tavoittaa kohderyhmämme nuoria. Päädyimme muuntamaan perinteisen Camera obscuran tehtävät ja mielikuvaseikkailun digitaaliseen muotoon.
Käytännössä siis ennakkotunti, mielikuvaseikkailu ja purkutunti ovat kaikki ohjattavissa etäyhteyksiä hyödyntäen. Nuoret voivat tehdä itsenäisesti tehtäviä opettajien ja/tai ohjaajien johdolla käyttäen omaa puhelinta tai tietokonetta. Mielikuvaseikkailu on mp4.-video, jonka voi kuunnella rauhassa omilla kuulokkeilla. Mielikuvaseikkailun teemat ovat perinteiseen toimintaan nähden samat ja tavoitteena on edistää nuorten mielen hyvinvointia sekä arjessa jaksamista.
Toiminnan ryhmäyttävää vaikutusta on mietitty esimerkiksi purkutuntia suunniteltaessa. Paikallisten nuorisotoimien, seurakuntien ja muiden yhteistyötahojen toivotaan osallistuvan mukaan toimintaan ainakin sen verran, että he voisivat tavoittaa nuoria ja kertoa paikallisista mahdollisuuksista osallistua toimintaan ja hakea tukea.
Digitaalinen Camera obscura pilotoitiin onnistuneesti Haminassa, Nurmijärvellä ja Kuopiossa vuonna 2020.
Digitaalinen versio on kevyt toteuttaa, mutta se ei täysin korvaa perinteisen Camera Obscuran kokemuksellista toiminnallisuutta. Osallistuminen digitaalisen version kokeiluun ei vie mahdollisuutta tilata tai toteuttaa perinteistä Camera obscura -toimintaa.
Camera obscura -toiminnan koordinointi ja tilaukset
Opettaja- ja ohjaajatapaamiset
Pedagoginen kehittäminen ja opettajatapaamiset
Camera obscura -tekniikan rakentaminen
Camera obscura -toiminta on Suomen YMCA:n liiton ja sen paikallisten yhteistyötahojen toimintaa.
Toiminnan tarkoituksena on edistää lasten ja nuorten mielenterveyttä ja ehkäistä päihdehaittoja.
Toiminnan rahoittaa sosiaali- ja terveysministeriö Veikkauksen tuotoilla.