EtusivuTerveyskasvatusVirtuaalitekniikkaTaustateoriatMateriaalitVarauskalenteriIntra
Aa: + = -
Taustateoriat › Eettiset periaatteet

Päihdekasvatuksen eettiset periaatteet

Suomen NMKY:n Liitto noudattaa seuraavia ohjaavia eettisiä periaatteita.

Sosiaalinen oikeudenmukaisuus

Kaikkien oikeus terveyteen ja turvallisuuteen toteutuu parhaiten, kun syrjäytymistä aktiivisesti ehkäistään. Päihdetyössä tulee siksi asettaa ensisijaisiksi heikoimmat, köyhimmät ja syrjäytyneimmät ryhmät sekä seurauksiltaan vakavimmat päihdeongelmat. Koko yhteiskunnan turvallisuutta ja hyvinvointia ei edistetä eristämällä ongelmallisiksi koetut yksilöt ja ryhmät vaan edistämällä myös niiden turvallisuutta ja hyvinvointia.

Yhdenvertaisuus

Päihteiden haitoista kärsiville kuuluu yhdenvertainen kohtelu yhteiskunnanpalveluissa. Ongelmien alkuperä enempää kuin heidän käyttämänsä päihde ei saa vaikuttaa heidän oikeuksiensa toteutumiseen.

Solidaarisuus

Solidaarinen asenne erityisesti päihdetyössä merkitsee, ettei päihdehaitoista kärsivien ihmisarvoa loukata, ei käytetä diskriminoivaa kieltä eikä luoda syrjäyttäviä käytäntöjä.

Osallisuus

Kaikkien itsemääräämisoikeutta ja osallistumisoikeutta itseään koskeviin päätöksiin tulee kunnioittaa niin palvelujen käyttäjinä kuin päihdepoliittisen päätöksenteon osallisina. Päihteidenkäyttäjiä itseään sekä heidän läheisiään asianosaisina on kuultava. On tuettava aktiivisesti heidän mahdollisuuttaan järjestäytyä ja tuoda esiin kokemuksensa, tietonsa, tarpeensa ja vaatimuksensa.

Älyllinen rehellisyys ja vapaus

Päihteistä annetun tiedon on oltava tosiasioihin perustuvaa sekä tasapuolisesti ja asiallisesti esitettyä. Laadukas päihdekasvatus ja -viestintä kunnioittaa vastaanottajan älyä ja itsemääräämisoikeutta eikä pyri manipuloimaan häntä. Vapaata ja avointa keskustelua ja erilaisten näkemysten tuomista keskusteluun on rohkaistava.

Osallisten ammattieettiset periaatteet

Laadukkaassa päihdetyössä osallisten ammatilliset arvot ja periaatteet tunnetaan ja otetaan huomioon niin, että ne voivat toteutua tasavertaisesti.

Yhteiskunnallinen vaikuttaminen

Päihteiden käyttö ja haitat riippuvat suurelta osin yhteiskunnallisista tekijöistä, joihin päihdetyön ammatti- ja kansalaistoimijat eivät suuresti pysty vaikuttamaan. Tieteellinen ja kokemusperäinen tieto parhaista keinoista vähentää päihdeongelmia ei läheskään aina ole ensisijaista, kun poliittisia päätöksiä tehdään, vaan esimerkiksi taloudelliset ja poliittiset intressit. Siksi päihdetyötä tekevien on tuotava tietonsa ja asiantuntijan näkemyksensä julkiseen keskusteluun päihdehaittojen lievittämisen näkökulmasta.

Kokemuksellisuus
Eettiset periaatteet
Kirjallisuus ja tutkimukset

Hae sivustolta:

Camera obscura -toiminnan koordinointi ja tilaukset

  • Anita Kirvesniemi
  • puh. 050-5544258
  •  **@** 
     
  • Opettaja- ja ohjaajatapaamiset
  • Anita Kirvesniemi
  •  **@** 

Camera obscura -tekniikan rakentaminen

  • Jari Suvanto
  • puh. 050-5524244
  •  **@**

 

Camera obscura -toiminta on Suomen YMCA:n liiton ja sen paikallisten yhteistyötahojen toimintaa.

Toiminnan tarkoituksena on edistää lasten ja nuorten mielenterveyttä ja ehkäistä päihdehaittoja.

Toiminnan rahoittaa sosiaali- ja terveysministeriö Veikkauksen tuotoilla.

© NMKY - Camera obscura // Sujuu-julkaisujärjestelmä
Share to Facebook Jaa Twitterissä Lähetä kaverille linkki sähköpostilla Tulosta sivu