![]() |
"Meillä on halu tarjota paikallisille nuorille päihdekasvatusohjelma ja toiminnallinen ryhmäytymispäivä sekä tehdä käytännön yhteistyötä paikallisten nuorisoalan toimijoiden kanssa” sanoo nuorisotyön kehittämispäällikkö Tiina Koskela-Janhunen Nuorisokeskus Oivangista.
Toteutus
Nuorisokeskus Oivanki järjestää vuosittain koko päivän tapahtuman Kuusamon yläkoulujen 7-luokkalaisille. Tapahtuma sisältää Camera obscuran toiminta- ja valmistautumishuoneineen sekä ryhmäytymistehtäviä, kansainvälisen toiminnan infon ja mm. arvojen talo –tehtävän, jossa nuori voi pohtia omia arvojaan. Koulujen vastuulle jäävät Camera obscura -oppituntiharjoitteet, lounaan kustantaminen Oivangissa sekä kuljetukset koululta Oivankiin.
Yhteistyötahot
Kuusamon yläkoulut, Kuusamon kaupungin nuorisotoimi, Etsivä nuorisotyö, Kuusamon seurakunta, Kuusamon mielenterveydentuki ry (Annut projekti), Nuorten palvelu ry.
“Me tarjoamme lappeenrantalaisille ja taipalsaarelaisille kahdeksasluokkalaisille yhdenlaisen arvokeskusteluun herättelevän tapahtumakokonaisuuden ja samalla saadaan kattava kontakti tulevaan rippikoulu ikäryhmään. Tietenkin arvoa lisää seurakuntien välinen yhteistyö” kiteyttää ohjaaja Sanna Ahtiainen.
Toteutus
Jokaisella työntekijällä oli vastuukoulut ja he toimivat koulujen yhteyshenkilöinä. Tämä mahdollisti hyvin työn jakamisen ja kohdennetun tiedonkulun. Kahden viikon aikana seikkailua olivat toteuttamassa seurakuntayhtymän työntekijöiden lisäksi myös koulujen kuraattorit, ja oppilaita osallistumassa oli 1004 kpl. Ajatusten virta –kyselyn yhteydessä oppilaat saivat arvioida toimintaa liimaamalla käytävän seinälle kiinnitettyyn puuhun värillisen lehden, lehtien värit kuvasivat mielipidettä huonosta – erittäin hyvään. Järjestäjien iloksi puun väritys oli viikkojen jälkeen hyvästä erittäin hyvään.
Yhteistyötahot
Lappeenrannan seurakuntayhtymä järjesti Camera obscuran yhdessä Taipalsaaren seurakunnan ja Eksote päihdeklinikan kanssa.
“Nyt saatiin kaikki Siikalatvan peruskoululaiset (6lk-9lk) samaan paikkaan, jossa oppilaat saivat kelpo pläjäyksen arvo- ja päihdekasvatuksesta ilman paasaamista ja syyllistämistä. Pistetään lapset ja nuoret itse ajattelemaan omaa elämäänsä, omia kokemuksiaan ja omaa toimintaansa jne. Tämä oli meille uudenlainen lähestymistapa, koska Camera obscura oli Siikalatvassa ensimmäistä kertaa” kuvailee liikuntasihteeri Sanna Toppinen
Toteutus
Camera obscura ja Rantsilan liikuntahallissa toteutettu seikkailu tavoitti Siikalatvan kaikkien neljän peruskoulun oppilaat (yksi kunta/neljä kyläkeskusta). Koulut sijatsevat eri puolilla kuntaa ja siksi välimatkat ulottuvat 50km päähän asti.
“Ilman koulujen sitoutumista emme olisi saaneet tätä niin hyvin järjestettyä.
Nuorisotoimi maksoi linja-autokuljetukset. Koulutoimi (koulujen rehtorit) olivat todella hyvin mukana tässä jutussa ja tekivät kokonaisuudessaan aikataulut. Me kaikki työntekijät sitouduttiin todella voimakkaasti tähän ja yhteistyö oli saumatonta ja sujuvaa. Jokainen työntekijä toimi hänelle nimettyjen koulujen yhteyshenkilönä. Näin jaettiin yhtesitä työkuormaa kaikkien kesken, noin kaksi koulua per työntekijä.” Lisää Sanna Toppinen.
Yhteistyötahot
Siikalatvan 4H-yhdistys, Siikalatvan seurakunta, EHKÄPÄ-ryhmä, koulutoimi
Camera obscura -toiminnan koordinointi ja tilaukset
Camera obscura -tekniikan rakentaminen
Camera obscura -toiminta on Suomen YMCA:n liiton ja sen paikallisten yhteistyötahojen toimintaa.
Toiminnan tarkoituksena on edistää lasten ja nuorten mielenterveyttä ja ehkäistä päihdehaittoja.
Toiminnan rahoittaa sosiaali- ja terveysministeriö Veikkauksen tuotoilla.